Overslaan en naar de inhoud gaan

De breinhelden Effi en Furon zullen ons vele superkrachten leren op school!

woensdag 28 februari 2024 - 19:00

In onze school gaan we met Effi en Furon werken om de executieve functies bij kinderen te verbeteren. We hebben gemerkt dat veel kinderen moeite hebben met plannen, beslissingen nemen en organiseren. Daarom gaan we samen met Effi en Furon aan de slag om deze vaardigheden te trainen. Een van de oefeningen die we gaan doen is de stopkracht oefenen. Dit betekent dat we kinderen leren om te stoppen en na te denken voordat ze iets doen. Zo leren ze beter omgaan met hun impulsen en kunnen ze betere beslissingen nemen. We zijn erg benieuwd naar wat Effi en Furon ons kunnen leren en we kijken er naar uit om met hen samen te werken!

We oefenen nu onze stopkracht! Ouders kunnen hun kinderen hier ook bij helpen.

TIPS VOOR OUDERS

Stopkracht is een rem op ongewenst gedrag. Deze rem zorgt ervoor dat je nadenkt voor je iets doet of zegt. Hierdoor kun je een reactie uitstellen of tegenhouden, anderen op de beurt laten wachten en uit laten praten en je niet laten afleiden door andere prikkels. Kinderen die moeite hebben met hun stopkracht zullen moeizaam initiatief tonen, lastig langdurig aandacht schenken aan iets, kunnen niet plannen en organiseren en moeite hebben met het oplossen van problemen. Ze gaan bijvoorbeeld recht springen als het hun beurt niet is, kinderen duwen terwijl ze er langs lopen, roepen door de klas,… Gelukkig kan je deze stopkracht trainen:

 

Vanaf kleuterleeftijd

Wees model voor je kind en geef het goede voorbeeld. Stel je geduldig op.

Leer je kind op de juiste manier handelen in gevaarlijke situaties. Bespreek de gevaren en hoe het daarmee kan omgaan.

Leer je kind een korte tijd wachten. Dit kan zijn:
- wachten op een beloning
- wachten om iets te vertellen tot het zijn/haar beurt is
- wachten om iets te doen

Je kan dit ook visueel maken met een zandloper of timer.

Vanaf 6 jaar

Laat je kind zijn agenda en huistaken meteen na schooltijd klaarleggen op de tafel. Kijk even kort met je kind wat hij/zij moet doen. Je kind legt alles klaar voor die taken en lessen. Nu kan hij/zij aan de slag. Eerst nadenken en dan doen!
 

Leer je kind dat het boos mag zijn maar bespreek wel verschillende manieren om die boosheid op een goede manier te uiten. Leer je kind tot rust komen.

Leer je kind zich houden aan eenvoudige afspraken thuis. Deze afspraken kan je omhoog hangen zodat je kind deze duidelijk ziet. Gebruik prenten bij jonge kinderen. Bespreek ook de gevolgen wanneer je kind zich niet aan die afspraken houdt.

Leer je kind conflicten oplossen zonder fysiek geweld. Leer hen manieren om tot rust te komen (even van het conflict weggaan) en conflicten uit te praten. (Wat vind ik niet leuk en wat heb ik nodig om weer rustig en blij te worden?)

Vanaf 8 jaar

Stimuleer kinderen om ergens voor te sparen in plaats van zakgeld meteen uit te geven.
 

Voor alle kinderen:


Speel spelletjes om je impulsen onder controle te leren houden. Klik op de afbeelding hieronder.
 


 

 

speel spelletjes

Klik op een foto om te vergroten