Welkom in de Kiekeboeklas!
Kiekeboe! Ik ben meester Peter van de Kiekeboes klas, klas 4A.
In het vierde A nemen de Kiekeboes je mee op reis naar heel wat nieuwe leerstof.
Konstantinopel neemt ons mee naar het land van de wiskunde met Reken Maar.
Hier zijn ontdekken we verder de staten getallen, meten en meetkunde.
- In de lidstaat Getallen leren we het volgende:
de getallen tot 100 000, we leren cijferend rekenen en hoofdrekenen tot 100 000, de decimale getallen, de breuken leren we optellen en aftrekken. - De lidstaat Meetkunde ligt er nogal bergachtig bij, met steile wanden en scherpe hoeken. Hier ontdekken we de verschillende soorten driehoeken, hoeken, meetkundige figuren en hun eigenschappen. We leren ook onze meetlat, geo-driehoek en passer gebruiken voor het tekenen van evenwijdigen, loodrechten en cirkels. Het kunnen begrijpen van bouwplannen en blokkenbouwsels maken komen in deze staat
- In de lidstaat Meten leren we oppervlaktes en omtrekken berekenen van meetkundige figuren, de oppervlakte maten maken het ons wat moeilijk om het land verder te verkennen.
- Om het land verder te kunnen verkennen, moeten we heel wat opdrachten uitvoeren met gewichten, inhoudsmaten en lengtematen. De tijd mogen we ook niet uit het oog verliezen. We moeten steeds tijdig op de volgende bestemming zijn om de reis verder te zetten. Vandaar dat we uurtabellen goed moeten kunnen lezen, begrijpen en interpreteren.
- Als we op reis gaan, moeten we ook heel wat kopen, dus werken met geld is ook niet onbelangrijk. Kunnen werken met biljetten en munten, gepast kunnen betalen en teruggeven gaan we goed oefenen.
Tijdens onze reis, moeten we het natuurlijk ook goed kunnen uitleggen of dienen we iets te schrijven. Hierbij gaat Charlotte, de vrouw van Marcel Kiekeboe, ons helpen met de methode Verrekijker4.
- om goed te kunnen schrijven, moeten we de verenkeling-/verdubbelingsregel en de verlengingsregel verder oefenen, werkwoorden correct schrijven.
- het expressief lezen en begrijpend lezen worden verder onder de loep genomen om onze reisweg verder te kunnen zetten.
- over wie/wat gaat het in een zin, wat doet hij/zij,… onderwerp en gezegde kunnen aanduiden in een zin , gaan we verder uitdiepen
- bij taal verkennen we het land van de verschillende soorten woorden: naamwoorden, werkwoorden, lidwoorden, samenstellingen, verkleinwoorden,…
- we maken verschillende soorten schrijfwerken die ons helpen de reis verder te zetten
- natuurlijk moet je het heel goed kunnen vertellen en uitleggen als je iets wil bereiken.
Als je op reis gaat, leer je ook heel wat dingen andere dingen. En bij deze leerstof helpt Marcel Kiekeboe ons wel. Hij leidt ons door de wereldoriëntatie doorheen heel wat thema’s.
Dit doen we met de nieuwe W.O.-methode van WOUW 4. Hierin verkennen we onze eigen gemeente, provincie en land. Maar gezonde voeding en leren werken met de eeuwenband en verschillende gebeurtenissen in de tijd bekijken, staan op het programma
En dan hebben we nog Fanny. Deze vrolijke meid danst met ons door het land met veel beweging, beeld, drama, muziek en met verschillende media.
Deze verschillende delen worden in verschillende groepen gedaan:
- groep 1 : beweging-muziek
- groep 2 : drama
- groep 3 : beeld
- groep 4 : media
Franse taalinitiatie
De Kiekeboes willen jullie ook al een beetje helpen met het Frans. In het vierde leerjaar maken jullie al kennis met enkele Franse woordjes. Het is de bedoeling dat jullie op een fijne, speelse manier in contact komen met het Frans. Zo willen we jullie al wat voorbereiden voor het vijfde leerjaar!
Hoekenwerk + talenten
Hoekenwerk komt ook aan bod in het vierde leerjaar. Jullie spelen dan enkele leerrijke spelletjes! Jullie werken in het vierde leerjaar opnieuw met de talentenarchipel waarbij je enkele eilanden kan bezoeken. Ik wil graag jullie talent leren kennen en iedereen laten uitblinken waar hij/zij goed in is!
JARIGEN worden éénmaal per maand gevierd. Dit gaat door de laatste vrijdagnamiddag van de maand. Dan is het ook steeds wieltjesdag. De jarigen organiseren hun feestje zelf. Dit is ook de enige dag dat ze snoep en frisdrank mogen meebrengen.
UITSTAPPEN doen we ook :
- veldloop
- graven in het verleden
- zoektocht in het Stadspark
- Holder de Bolder door Aalst
- alles met de bal
- de digitale Carnavalwandeling
TOT IN HET VIERDE LEERJAAR!!