Overslaan en naar de inhoud gaan

5e leerjaar B

Joke De Cock

Leerkracht 5e leerjaar B

Welkom in de Asterix- en Obelixklas!

 Dit is een boeiend jaar vol nieuwe leerstof. Er komt heel wat op je af!

We maken kennis met de Franse taal: 

Op het einde van het jaar spreken we al een mondje Frans en kunnen we al heel wat Franse liedjes zingen.
Het is belangrijk dat de leerlingen de woordenschat regelmatig herhalen. 

Wereldoriëntatie:

Via proefjes, uitstappen, experimenten, groepswerken en nog zoveel meer, komen we stap voor stap heel wat te weten. In het 5e leerjaar komen zo’n 8 leerrijke thema’s aan bod.

We bekijken de wereld nog wat kritischer. 

Leren studeren wordt in het 5de leerjaar ook heel belangrijk. 

Nederlands:

In onze klas werken wij voortdurend aan onze Nederlandse taal. Spreken, luisteren, lezen, taalbeschouwing, schrijven… wij doen het allemaal! In ons ‘loepje’ en ‘taalwijzertje’ vinden we tips en trucjes om alles wat beter te onthouden, zo lukt het ons en maken we minder fouten! Ook langere teksten begrijpen en schema's maken horen erbij als voorbereiding op het leren van grotere lessen. We maken een boekpromo en ook een spreekbeurt over je hobby komt aan bod.

Wiskunde:

We leren rekenen met getallen tot 10 000 000. Ook de oppervlakte van vlakke figuren, kubus en balk berekenen is nieuw. We tekenen en meten hoeken met een geodriehoek en leren onze passer beter hanteren.

We breken ook ons hoofd op moeilijke toepassingen. Cijferend optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen worden uitgebreid met getallen tot 3 cijfers na de komma. We trainen op hoofdrekenen met natuurlijke getallen en kommagetallen en herhalen nog regelmatig de tafels.

ICT:

De computer is ook niet weg te denken uit onze klas. Hieronder vind je een aantal activiteiten waarvoor we onze computers integreren in de klas:

  • educatieve filmpjes bekijken op SchoolTV beeldbank
  • moeilijke woorden opzoeken in Van Dale / mijnwoordenboek.nl
  • informatie en afbeeldingen op zoeken via google.be
  • rekenen en Frans oefenen met Bingel

Muzische vorming:

Ook muzische vorming komt uitgebreid aan bod. Dit vak wordt opgedeeld in een paar onderdelen: beeld, muziek, bewegingsexpressie, media en drama.

Uiteraard gebeurt de actie niet enkel binnen de klasmuren. We brengen bezoekjes aan CC De Werf, nemen deel aan de 'American Games', gaan op oriëntatieloop naar Osbroek (zo leren we ons oriënteren aan de hand van een kompas) en zoveel meer.

Al deze uitstappen doen we dan ook nog het liefst met de fiets!

Volg al onze activiteiten via de klasblog.

Tot gauw in het vijfde leerjaar! 

Gerelateerde links