Overslaan en naar de inhoud gaan

1e leerjaar B

Emma Bomon

Leerkracht 1e leerjaar B

Welkom in de Jip en Jannekesklas!

Net zoals in de kleuterschool starten wij ook elke morgen in de kring. Daar vullen we onze kalenders in, bespreken we het dagverloop en kunnen we elkaar de laatste nieuwtjes vertellen.

Wiskunde

Samen met de Bolleboos leren we de cijfers tot en met 20. We leren de getallen schrijven, splitsen, optellen en aftrekken. In ons winkeltje leren we werken met euro’s en eurocenten.

We leren de klok lezen (het uur en het half uur) en gebruiken de grote lat van onze juf om te meten met 1 meter. Ook de kilogram en de liter leren we al spelend kennen. Om dit alles te leren, gebruiken we veel materiaal: ballonnen, rekenschijven, blokjes, rekenparels en nog veel meer.

Nederlands

Hup en aap leren ons lezen en schrijven. Dagelijks oefenen om te lezen is superbelangrijk. Ons werkboek en leesboek zijn verwerkt tot een boekje. Op de flapjes staan de sleutelwoorden, maar ook de woordkadertjes die we supervlot moeten leren lezen. Elke week maken we een dictee: eerst enkele letters en sleutelwoorden, nadien woorden met gekende letters en zinnen.

In het begin mogen we nog op het bord kijken, maar na nieuwjaar kunnen we niet meer gluren en moeten we zo kunnen schrijven.

Tegen het einde van het schooljaar schrijven we onze eigen verhaaltjes en kunnen we al echte boeken lezen.

Wereldoriëntatie

Tijdens de lessen Wero vertrekken we steeds vanuit een jeugdboek. (Ja, onze juf wil echte boekenbeesten van ons maken!)
De eerste week werken we rond Jip en Janneke. Zij helpen ons van maquette naar plattegrond.
Enkele andere boeken die we zeker samen lezen: De Gruffalo, Het letterwinkeltje, Het geheim van de moestuin, Ik voel een voet, Miki en de sneeuwpop en vele meer.
We leren over dieren, planten, afval sorteren, het leven van vroeger, van baby tot schoolkind en nog veel meer.
Vaak leren we dit tijdens hoekenwerk, zodat we al spelend, onderzoekend, experimenterend tot leren komen. Kijk daarom regelmatig naar de foto’s op onze blog, daar kan je zien wat we zoal doen tijdens deze lessen.

Muzische vorming

Hier leren we knutselen, muziek maken en zingen, bewegingslesjes en ook dramalesjes zoals bv. poppenkast spelen.
Ons klasliedje kan je ook horen op internet:  Jip en Janneke - Musical

Lichamelijke opvoeding

Op maandag gaan we om de twee weken zwemmen. Later op de week hebben we nog een uurtje L.O. bij juf Eva. Drie keer per schooljaar doen we een heuse fietsproef.
Op het einde van het schooljaar moeten we kunnen fietsen op twee wielen!
Heb je interesse in wat we allemaal doen, surf dan regelmatig naar onze blog.

Je merkt het al, in 1B zullen we ons zeker niet vervelen.

Vele groetjes,

Juf Nicole & juf Emma

Gerelateerde links