Overslaan en naar de inhoud gaan

1e leerjaar C

Greet Dherde

Leerkracht 1e leerjaar C

Welkom in de Nellie en Cezarklas!

Leren, werken, ontdekken en plezier maken met Nellie en Cezar!  

Welkom in de klas van juf Greet. Leren is heel fijn bij ons, want onze vriendjes Nellie en Cezar helpen ons graag. Ze wonen in een boomhut in onze klas en iedere morgen zitten we samen in de kring. Dan maken we Nellie en Cezar wakker, we bespreken de kalender, het weer, de taakjes en vertellen hen ook 101 dingen! Daarna is het tijd om aan het echte werk te beginnen! In het eerste leerjaar gaan we wel vaak al ‘spelend’ leren. Veel doe- opdrachten, samenwerken in groepjes, …om de nieuwe leerstof onder de knie te krijgen. 

Taal

‘Ik lees met Hup en Aap’ is een leuke taalmethode waarmee kinderen aan de hand van themaverhalen de sleutelwoorden ik, an, uk, el... op een speelse en creatieve manier leren. Vertelplaten, computerspelletjes, letterdozen en een letterschuif geven het lezen een extra dimensie. Maar leren lezen wordt pas echt fijn met Hup erbij. Hup is onze klaskangoeroe. Zij leert ons lezen en schrijven. Ze geeft zelfs schrijfdans. Zo tovert ze bv. nieuwe sleutelwoorden en letters uit haar buidel. Eerst korte woordjes, nadien langere en moeilijkere woordjes. Uit deze woorden leren we dan de verschillende letters en met die letters toveren we nadien zelf woordjes. Zo komen we heel snel tot lezen en schrijven. 

Rekenen 

Tijdens de rekenlessen mag Hup even rusten en laten we de Bollebo’s ons via het spannende verhaal ‘Gebonk op Bonk’ kennismaken met de cijfers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ... en de getallen tot 20.  We leren splitsen, optellen, aftrekken, we leren de klok lezen (uur en halfuur). De Bollebo’s leren ons ook betalen en teruggeven met euro's. We meten bijna alles in de klas, de liter, de meter, en het kilogram komen ook aan de beurt. We gebruiken veel materiaal: blokjes, rekenschijfjes, computerspelletjes, rekendoosjes, de splitskip, oefenbordjes...kortom, tof om mee te leren rekenen.  

We leren ook interessante weetjes tijdens de lessen Wereldoriëntatie. We werken rond verschillende thema’s, altijd startend vanuit een prentenboek zoals: ‘Het vreemde ei’,‘ Noord- en Zuidpool’, ‘Help, ik barst’, ‘Het letter- en cijferwinkeltje?’… Deze lessen gaan over de natuur (mens, dier, plant), de maatschappij, tijd, ruimte, verkeer,… We hebben ook een echte Techniektoren waarin allerlei leuke experimenten in zitten.  Af en toe gaan we op uitstap of komt er iemand naar onze school rond een thema.  

Om de 2 weken gaan we zwemmen en iedere week hebben we turnen. Ook knutselen, zingen, drama, beweging en media komen aan bod, vooral in de namiddag. 

Je merkt het, we hebben het hier zeker naar onze zin in de klas. Veel werk dus, maar ook veel plezier. Hou zeker onze klasblog in de gaten!

We gaan samen op stap, en maken er een…  

SUPER- FORMI- WELDIG- EINDE- FANTA- KOLOSACHTIG jaar van!!!!  

Benieuwd of misschien zelfs een klein beetje jaloers?  

Juf Greet  

 

Gerelateerde links